La 1 an (sau 25) dupa Revolutie

Dup-un mars fortat in tara lui Tequilla-voda cu temperaturi constante de 40 la umbra de ganduri incomode, iata ca fac stanga-imprejur si starnesc iar praful in satucul asta care-si muta colibele pe scoarta asprului batran cum bine graieste Misu (Eminescu). Si fiindca mi-am aruncat si eu ochii prin ce s-a mai zis pe ici-colo si ei [=ochii; nota mea] au zanganit pe table batute de cioacanele intelepciunii altora din care cautam sa ne impartasim noi, mi-am spus in sinea mea:

Sine, haidem si noi ca d-aia se cheama ca omu-i bizon politic.

 

Pe 6 XII 1990, Daniel Tanase scrie o compunere cu titlul “Decembrie 1989-Decembrie 1990” pe care unii au gasit de cuviinta sa o coboare prin identificarea ei cu un alt titlu, deja trecut in notorietate – Adevarul despre Revolutie. Noi [adica eu si cu sinele meu; nota noastra] nu am turna-o in cuva asta, ci am lasa-o sa curga, sa vedem ce fagase ii descopera fiecare, fiindca am impresia ca majoritatea satenilor din exil au trait cu aceeasi luciditate momentul. Poate ne regasim confuzia sau clarviziunea de atunci. Sa ridicam cortina:

Eram in Decembrie in anul 1990. Deodata am vazut la televizor ca s-a intrerupt emisiunea si a dat de undeva unde lumea era revoltata. Ceausescu vroia sa abandoneze poporul roman si sa-l lase cu toate treburile nefacute. De acea a plecat cu un elicopter si a lasat trupe de militie secreta, cum se zicea atunci. Era o zi noroasa si pe alocuri ningea sau ploua. Pe seara a inceput revolutia. S-a tras si in Braila. A doua zi, adica seara pe la ora 11-12 noaptea Ceausescu a fost prins si dat in judecata. Nu a recunoscut nimic. Pentru asta a fost dus in puscarie. Trupele lui au actionat mai tare cand l-a bagat in puscarie. Armata romana si cu oamenii au reusit sa invinga trupele.

 

In locul lui a fost pus domnul Ion Iliescu si domnul Petre Roman. Acestia au marit salariile si au scumpit lucrurile si alimentele.

 

Viata a fost mai usoara dar mai greu de inteles. Au fost multe demonstratii si mitinguri. Greve de foame au fost aproape in toate judetele tarii.

 

In Decembrie 1990 viata s-a mai usurat. Petre Roman a efectuat excursii in tari straine si a vorbit mult cu conducatorii tarilor desvoltate. Cu asta ne-am desvoltat si noi stiinta si indemanarea.

 

Inceputul lui Decembrie a anului 1990 a fost friguros si in unele parti a nins. Asa a fost perioada dintre anul 1989 si anul 1990.

 

Ma simt mult depasit asa ca inchei. Pe-aci a nins azi-noapte si acum e soare.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s