The Kaizen Party Manifesto

Is there One Good? Is Good up? ("Plato" by Raphael)

Is there One Good? Is Good up? (“Plato” by Raphael)

Acesta este manifestul partidului kaizen (Schimbare-inspre-Bine) (*).

Bun, avem un partid acum in Romania, in sfarsit un partid cu o ideologie pe bune.

Asa ca acum eu strang semnaturi: Cine vrea, dati like, share, follow, poate printati si aratati la prieteni. Facem si un pamflet simplu, vi-l scriu folosind caractere din japoneza (kanji), daca trebuie:

Schimbare-catre-Bine (改善).

Cate-un pic, cate-un pic. O imbunatatire.

Partidul Imbunatatirii.

Este un partid internationalist, vreau sa va spun in primul rand. Adica nu numai pentru Romania, dar incep in Romania. De ce? Fiindca am pasaport de roman. Deocamdata. Lucrurile s-ar putea sa se schimbe. Ma bate gandul… Dar, tara mea, domnule! Tara mea, limba mea…

Care este platforma acestui partid? Platforma acestui partid se bazeaza pe ideea posibilitatii schimbarii inspre bine, intr-o situatie actuala in care noi romanii (care traim in 2014) putem cadea de acord ca ea (=situatia actuala) nu este foarte roza, nu este una cu care putem fi multumiti: Nu e bine.

In acelasi timp trebuie sa intelegem ca orice definitie a ceea ce inseamna „binele” (fericire, bogatie, siguranta etc. etc.) sunt doar concepte, forme in sensul dat de Platon; sunt lucruri care nu exista in lumea aceasta, sunt doar idei sau idealuri.

Asa ca atunci cand vorbesc despre Schimbarea-catre-Bine, nu va imaginati ca este un „bine” clar definit. Nu. Acest „bine” urmeaza sa fie definit.

De cine? De dumneavoastra cei care semnati aici. De mine, in domeniul in care ma pricep; sa zicem ca vreau sa imbunatatesc sistemul politic in Romania:

Incepem prin formarea unui partid care corecteaza marea lipsa din matricea politica (romana) actuala.

(Sper ca v-ati prins ca etichetele “liberal, democrat, social-democrat, portocaliu, taranesc, national-crestin democrat” nu mai inseamna nimic ACUM. Nu sugerez intoarcerea la un sistem cu un singur partid; dar trebuie sa clarificam unde vrem sa schimbam, unde vrem sa lucram in a imbunatati: Partidul kaizen pentru educatie, Partidul kaizen pentru legislatie, Partidul kaizen pentru planificare urbana s.a.m.d.)

Ce ne lipseste noua acum (in Romania) este nu numai Binele in sensul ideal, ci si „binele” in sensul unor schimbari mici, incrementale. Aceste schimbari pot fi efectuate de catre oameni care apartin acestui partid, oameni care subscriu nu numai pe cartea de vot, ci si la ideea in sine de a practica in viata lor de zi cu zi, in munca lor de zi cu zi, filozofia kaizen, de imbunatatire, de Schimbare-inspre-Bine.

Eu nu cer semnaturi pentru mine.

Nu conteaza cum ma cheama pe mine.

Incepem cu politica, dar continuam imediat in viata noastra personala. Schimbarea-inspre-Bine se cere aplicata daca in viata dumneavoastra personala (folosesc „dumneavoastra” pentru PLURAL, nu doar pentru POLITETE), daca in viata dvs. aveti un aspect de care nu sunteti multumit in stadiul actual.

Sa zicem ca sunteti un bautor de alcool; daca nu priviti acest lucru ca pe un „bine”, daca il priviti ca pe ceva rau, incercati sa imbunatatiti putin viata dvs. Cate un pic.

Cate-un pic, cate-un pic, reducem ceea ce e rau.

Daca in momentul de fata va simtiti neapreciat in munca dvs., oriunde ati fi, daca simtiti ca ideile dvs. nu sunt apreciate, incepeti prin a imbunatati sistemul in care lucrati.

Incepeti prin a cauta in ceea ce faceti dvs. un mod de a schimba inspre bine.

Aceasta inseamna semnatura dvs. pentru partidul kaizen: Inseamna ca incercati sa emulati, sa aplicati aceeasi formula pe care v-o propun ca membri ai partidului kaizen.

Este aproape infricosator (pentru mine) cat de mare va fi schimbarea care incepe aici; sper ca aveti (in momentul de fata) aceeasi perspectiva care sa va ofere o claritate a drumului lung care se desface in momentul acesta pentru noi in Romania (in particular) si pentru noi in lume (in general).

Partidul kaizen este un partid ai carui membri sunt membri nu numai politic vorbind, ci si social, economic s.a.m.d. Incercati sa va imbunatatiti si modul de a manipula resursele dvs., de a va descurca economic vorbind (financiar); nu prin a lua de la altii, da? Nu prin manipulari, nu prin siretlicuri.

S-o spunem de la capatul drumului, de la inceputul drumului:

Schimbarea inspre bine nu e o scurtatura.

Nu e scurtatura care ni s-a promis de catre majoritatea partidelor politice de-a lungul scurtei istorii a democratiei in tara noastra (si nu numai).

Schimbarea inspre bine nu este o scurtatura; e un drum foarte lung si e un drum din care se desprind mii de poteci pentru fiecare.

Poteci pe care fiecare le poate adauga, fie marelui drum inspre bine, batatorind in aceeasi mare directie, fie plecand intr-o alta directie, deschizand drumuri noi. Dar

este un drum care intoarce spatele complet la ceea ce e rau.

Nu mai putem continua asa, trebuie sa spunem „Pana aici”. Din momentul asta trebuie sa facem o schimbare (mica) inspre bine.

Partidul kaizen. Asa ca acesta e manifestul, pe care presupun ca o sa si-l scriu. O sa cer oamenilor, persoanelor pe care le simt, pe care ii confirm ca aplica filozofia kaizen in viata lor personala sau profesionala, o sa le cer sa devina membri. O sa le cer semnatura.

Va cer si dvs. semnatura daca vreti sa subscrieti ideii de schimbare-inspre-bine intr-un viitor cat mai imediat.

De azi, din momentul in care cititi aceste cuvinte (sau auziti aceste cuvinte).

Stiu ca sunt naiv, evident. Dar trebuie sa incepem din nou de la baza, fiindca in momentul de fata am pierdut atat de multi romani ca si noi pe drumul pe care am pasit. Prea multi (romani) nu mai inteleg ce se intampla. Nu mai inteleg ce ar trebui sa fie…

Multi (romani) cred ca democratia inseamna sa te duci sa votezi. Evident ca asta e un prim pas, dar este doar un prim pas. Nu este indeajuns. Nu este indeajuns sa trimitem petitii ca sa corectam nu-stiu-ce abuzuri. Nu.

Democratia este o munca de zi cu zi, in care poti sa-ti exerciti drepturile si in care trebuie sa creezi sistemul care sa-ti permita sa-ti exerciti puterea in fiecare zi, schimband putin cate putin inspre bine comunitatea in care traiesti, societatea in care traiesti, familia in care traiesti, slujba cu care traiesti, persoana care esti…

Aceste definitii (a ceea ce este bine), eu nu o sa vi le dau.

Dvs. stiti mai bine, mult mai bine ceea ce este bine pentru dvs.

Dar stiti de asemenea ce este bine pentru cei din jurul dvs.

Asigurati-va ca nu rapiti, nu furati din binele din jurul dvs. si probabil ca vom avea foarte curand mult mai mult bine in jurul nostru, peste tot. Nu doar in Bucuresti. Ca sa mergem mai departe de Bucuresti, noi astia europenii trebuie sa mergem din nou la baza si trebuie sa explicam din nou, trebuie sa re-apreciem importanta educatiei, pornind de la concepte simple, pornind de la intelesuri simple, pornind de la explicatii care iau in considerare ceea ce se spune.

Daca ni se spune

„Nu mai inteleg ce vorbiti”

este pentru ca

nu avem decat politicieni care vor sa conduca.

Ce sa conduca? Ce vreau eu sa conduc? Eu vreau sa conduc o schimbare.

Vreau s-o conduc? Nu. Nu vreau sa tin neaparat eu fraiele; luati-o mai departe, daca va considerati in stare, dar aplicati in tot ceea ce faceti Schimbarea-inspre-Bine, aplicati kaizen.

Pentru inceput nu cred ca aveti nevoie de niste explicatii filozofice. Nu trebuie sa va fac eu dvs. educatia.

Dvs. stiti deja unde puteti sa schimbati inspre bine, ce puteti sa schimbati inspre bine.

Doar trebuie sa va deschideti ochii si sa va uitati imprejur.

Haideti sa incepem schimbarea in Romania, inspre bine, dar nu pe scurtatura. Incetul cu incetul domnule!

Incepem acum in 2014.

* Nota catre cititori: Folosesc majuscule pentru a indica intelesul original al ideilor (ideogramelor) care intra intr-un cuvant.

 

This is the Kaizen (Change-into-Good) Party Manifesto (*).

Okay, so now we finally have a political party in Romania (and not only; thank you, Internet) which can boast a robust ideology. [Note to other countries: Start setting up your local kaizen party]

Accordingly, I am now gathering signatures: If you agree, like, share, follow, perhaps you can print out and show your friends. We can also make a simple pamphlet, I’ll write it using Japanese characters (kanji), if I must:

Change-towards-Good (改善).

Little by little. An improvement.

The Improvement Party.

First of all, I should say that this is an internationalist party. It’s not only for Romania, but I will start in Romania. Why? Because I have a Romanian passport. For now. Things may change. I am flirting with the thought… But, it’s my country mate! My country, my language.

What is the platform of this party? The kaizen party platform is based on the idea of the potential for change towards good, from a current situation in which we (Romanians) (living in 2014) can all agree that it (=the current situation) is not that bright, it is not one we can be satisfied with. It is not good.

At the same time, we must accept that all definitions of what we mean by “good” (happiness, wealth, security etc. etc.) are only concepts, forms in the sense given to the word by Plato; they are things which do not exist in this world, as they are only ideas or ideals.

So when I talk about Change-into-Good, do not imagine that this “good” is one well-defined “good”. No. This “good” shall be defined.

By whom? By you, those who undersign here. By me, in the field in which I happen to know more; let’s say I want to improve the political system in Romania:

Let’s start by establishing a party which fills the great gap we have in the current (Romanian) political matrix.

(I hope you have realized already that labels such as “liberal, democrat, social-democrat, red & blue states, national-Christian democrat” no longer signify anything. I do not suggest that we should go back to a single-party system; however, we must clarify where and what we want to change, where we want to work to improve things: The education kaizen party, the legislation kaizen party, the urban planning kaizen party and so on).

What we are missing right now (in Romania and around the world) is not only the Good in the ideal sense of the word, but also the “good” meaning small, incremental changes. These changes can be achieved by people who belong to this party, people who subscribe not only with the voting card, but also to the idea itself of applying the kaizen philosophy in their day-to-day life, in their day-to-day work, a philosophy of improving, of Change-towards-Good.

I am not asking for signatures for myself.

It doesn’t matter what my name is.

We start with the politics, but we must immediately continue in our personal life. Change-into-Good should be applied in your personal life if there is some aspect of it with which you are not currently happy.

Let us say that you happen to drink (a certain amount of) alcohol; if you do not regard this as a “good thing”, if you believe it to be bad in some manner, try to improve your life a little.

Little-by-little, reduce that which is bad.

If at this moment you feel you are not getting enough credit in your line of work, wherever you happen to be, if you feel that your ideas aren’t properly valued by others, start by improving the system within which you’re working.

Start by searching around you for a way to change into good.

This is what it means if you subscribe to the kaizen party: It means you are trying to emulate, to apply the same formula presented here, as members of the kaizen party.

I find myself in awe at the scale of the change which begins here: I really hope that at this moment you can enjoy the same perspective offering you a clear view of the long way which opens before us in Romania (in particular) and in the world at large (in general).

The kaizen party is a party whose membership is not only political, but also social, economic, and so on. Try to improve the way you manipulate your resources, the way you handle your finances; but not by taking from Others, okay? Not by manipulating others, not through sleights-of-hand.

Let me say this from the beginning of the path:

The change towards good is not a shortcut.

It is not the shortcut we’ve been promised by the majority of political parties during the short history of democracy in our country (and not only).

The change towards good is not a shortcut; it is a very long path and it is a path from which thousands of trails branch out, for each of us.

Trails which can be added to the wide path towards good, treading in the same general direction, or starting out in a different direction, opening up new vistas. However,

this is a path which completely turns its back on that which is bad.

We cannot continue like this, we have to say “Until here and no more”. From this moment we must make a (small) change towards good.

The kaizen party. This is its manifesto, which I assume I should write down. I shall ask people whom I feel, whom I can confirm that they apply the kaizen philosophy in their personal or professional life, I will ask them to become members. I will ask for their signature.

I am also asking for your signature if you want to subscribe to the idea of change-towards-good in the very near future.

Starting from today, from the moment when you’re reading (or hearing) these words.

I know that I am naïve, obviously. But we must start again from the roots, because right now we have lost so many (Romanians) like us on the path we’ve been walking. Too many (Romanians) have stopped understanding what’s going on. People don’t know what should be done…

Many (Romanians) believe that democracy means going to vote. Of course this is a good first step, but it’s only one small step. It is not enough. It is not enough to sign petitions to correct I-don’t-know-what abuses of power. No.

Democracy is a day-to-day task, whereby you can exercise your rights and whereby you must create the system that allows you to exercise your rights every day, changing little by little towards good the community in which you live, the society in which you live, the family you live with, the job which helps you live, the person you are…

These definitions (of what is good), I am not going to provide you with them.

You know better, much better what is good for you.

Moreover, you also know what is good for those around you.

Make sure you do not take away, you do not steal from the good around you and perhaps we will soon have much more good around us, everywhere. Not just in Bucharest (or London, for that matter). To be able to go further than Bucharest (or London), we, the Europeans, must go back to the roots and must explain again, must re-evaluate the importance of education, starting from basic concepts, starting from simple meanings, starting from explanations which take into account what is said.

If we are told:

“We no longer understand what you’re talking about”

this is because

we only have politicians who want to lead.

Lead what? What do I want to lead? I want to lead a change.

Do I really want to lead it? No. I am not particular about holding the reins; take it further, if you feel capable, but apply in everything that you do the Change-towards-Good, practise kaizen.

I don’t think you need philosophical arguments to start with. I need not educate you.

You already know where you can change towards good, what you can change towards good.

You only have to open your eyes and look around you.

Let’s start the change (in Romania), towards good. But not the shortcut! Little by little, mate.

We’re starting now in 2014.

* [Belated] Note to readers: I use upper-case to show the original meaning of ideas (ideograms) which make up a word.

 

One thought on “The Kaizen Party Manifesto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s